VESTI

Turski Espressolab “napada” Afriku

Espressolab , u vlasništvu porodične kompanije Kocadag, turski je lanac kafe koji je otvorio svoju prvu prodavnicu na istanbulskom univerzitetu Bilgi 2014, ali već u narednih neoliko meseci planiraju da ulože investicije u globalnu ekspanziju, posebno u Africi.

Kompanija prži sopstvenu kafu koju nabavlja direktno sa manjih farmi u Tanzaniji, Etiopiji, Indoneziji, Gvatemali, Kolumbiji, Brazilu i Keniji i razvija programe koji podržavaju lokalne proizvođače.

Zrna prolaze kroz postupak selekcije na farmama, a zatim se sveže prži u centru kompanije. Oni redovno ažuriraju profile pečenja kafe pod vođstvom poznatog stručnjaka za kafu, Renata Koreire.

U partnerstvu sa konglomeratnom kompanijom, marokanskom Akva Groupom, postigli su dogovor da investiraju u 100 novih kafe šopova. Severnoafrički gigant će takođe otvoriti Espressolab Corners u 200 od 400 benzinskih stanica koje poseduju.

Kocadag je već sklopio sporazume sa 13 zemalja, uključujući Libiju, Tunis, Alžir i Sudan.

Maroko je posebno važan za Kocadag, jer veruju da su to “vrata” za ulazak na evropsko tržište poput Španije i Francuske.

Trenutno kompanija ima 82 filijale u devet zemalja, a nama najbliža je u Sarajevu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *