VESTI

VEROVALI ILI NE: Putevi od kafe!

Stalno se žalimo kako su nam putevi loši, propali i prepuni rupa, a o štetnosti bitumena i katrana po ljudsko zdravlje i prirodu da i ne govorimo. E pa u dalekoj budućnosti ovi problem bi mogli biti rešeni veoma lako – kafom!

Naučnici Univerziteta za tehnologiju u Melburnu otkrili su da se iskorišćena kafa može koristiti za izgradnju puta kao jedna od sirovina. Kafa je po svojoj prirodi „nerastvorljiva“ što je, kako tvrde, čini veoma korisnim materijalom za izgradnju puteva, prenosi portal “Newscientist”. 

Globalna industrija kafe godišnje proizvede milione tona iskorišćene sirovine, koje uglavnom završe na deponijama. Tehnolog Arul Arulrajah sa melburnškog Univerziteta smatra da bi ovaj materijal trebalo da se iskoristi.

“Jedno od mojih uživanja je ispijanje kafe. Posmatrao sam svog baristu kako baca iskorišćenu kafu u kantu za smeće i pomislio sam: zašto ne bih sagledao ovaj materijal iz inženjerske perspektive“, ispričao je on.

Arulrajah i njegove kolege sakupljali su vlažnu, iskorišćenu kafu iz jednog lokalnog kafića i sušili je na 50 stepeni Celzijusovih. Zatim su pomešali sedam delova kafe sa tri dela šljake, otpadnog proizvoda od čelika, i dodali alkalni rastvor da ih povežu.

Dobijenu smesu su sakupili u cilindrične blokove, koji su bili dovoljno jaki da se koriste kao sloj puta koji se stavlja ispod površine i predstavlja temelje.

“Procenjujemo da bi se od ostataka kafe iz kafića u Melburnu moglo izgraditi pet kilometara puta godišnje“, kaže Arulrajah i dodaje da bi to smanjilo deponije i potražnju za materijalima za puteve.

Ovo istraživanje podržava trend korišćenja ekološkog građevinskog materijala, kaže Karolin Bejli sa Univerziteta Zapadne Australije i dodaje da “čak i obične kompanije počinju da razvijaju reciklirani građevinski materijal, to više nisu samo ludosti”.

Bejli dodaje da će naredni ključni korak biti stvaranje uslova da energija potrebna za stvaranje građevinskih materijala od kafe ne bude veća od koristi od recikliranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *