VESTI

Žutić pobednik Franck barističkog takmičenja

Na Sarajevo Coffee Festu održane su kvalifikacije za Franck regionalno barističko takmičenje, a titulu najboljeg osvojio je Vladimir Žutić iz Banjaluke, koji će učestvovati u finalnom regionalnom takmičenju koje se u oktobru održava u Zagrebu.  

Vladimir radi kao barista u caffe baru Leggiero u Banjaluci, a stručni žiri impresionirao je izvanrednom tehnikom i veštinom, pokazavši veliko znanje i istinsku ljubav prema kafi. 

“Sudeći prema do sada održanim kvalifikacijama u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, kalibar ovogodišnjih finalista je impresivan i u tri godine koliko održavamo ovo takmičenje vidimo značajne iskorake u barističkom umeću što se ogleda u podizanju nivoa kvalitete napitaka koji se svakodnevno poslužuju u ugostiteljskim objektima s kojima sarađujemo, što nam je u konačnici i cilj“, rekao je Marijo Karlica, voditelj projekta Franck barističkog takmičenja. 

Kvalifikacijsko takmičenje je u dve faze testiralo sposobnost takmičara da u roku od pet minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, nakon čega najbolji prolaze u odlučujući krug gde u roku od tri minute moraju da pripreme tehnički savršenu šoljicu kapućina koristeći Latte Art tehniku. Stručni žiri se u ocenjivanju takmičara vodi  pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve učesnike u industriji kafe. 

I ove godine, od gotovo 15.000 ugostiteljskih objekata s kojima Franck sarađuje u regiji, očekuje se oko 50-ak barista koji će učestvovati u kvalifikacijama, a najboljih 10 finalista će pokazati veštine na finalnom takmičenju u Zagrebu (oktobar).   

Nakon Bosne i Hercegovine i Slovenije, slede kvalifikacije u Hrvatskoj, a na finalu regionalnog takmičenja najbolji baristi će dobiti priliku da demonstriraju svoje znanje, vještine, ali i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kafe.   

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *