VESTI

ZVANIČNO: Nemačka je najveći uvoznik kafe u EU

Stigli su i zvanični podaci – Nemačka je prošle godine bila daleko najveći uvoznik kafe u Evropskoj uniji, ostavljajući daleko iza sebe Italiju. Podatke je objavio evropski statistički zavod povodom Međunarodnog dana kafe.

Zemlje EU su prošle godine uvezle 3,1 miliona tona kafe, ukupne vrednosti 7,8 milijardi evra, što znači da je u proteklih 10 godina uvoz porastao za 12 odsto.

Izvor : Pinterest

Najviše je kafe prošle godine uvezeno iz Brazila, ukupno 901 hiljade tona, što je najvećoj južnoameričkoj zemlji donelo udeo u uvozu od čak 29 odsto. 

Na drugom je meestu je  Vijetnam sa 770 hiljada tona, odnosno četvrtinom ukupnog evropskog uvoza. Treći je Honduras sa 228, četvrta Kolumbija sa 173, peta Uganda sa 161 hiljade tona.

Etiopija, koja je kolevka kafe, po čijoj je pokrajini Kafa omiljeni napitak i dobio ime, zauzima tek sedmo mesto sa samo 87 hiljada tona.

Među zemljama EU najviše je kafe prošle godine uvezla Nemačka, čak  1,1 miliona tona, odnosno trećinu ukupnog europskog uvoza. Italija je na drugom mestu sa skromnih 587 hiljada tona, odnosno 18 odsto ukupnog uvoza, a treća Belgija sa 277 hiljada tona.

Kafica
KAFICA je Vaš verni prijatelj u svetu kafe. Nikad Vas neće izdati... uvek će Vam reći pravu istinu o svakom espresu. Pratite KAFICU.
https://www.kafica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *